چرا HTML5 و CSS3 برای وب سایتهای امروزی و نرم افزارهای تحت وب اهمیت دارند؟
html5 چیست؟
چیزی که امروزه از آن به عنوان html5 یاد می شود تاریخچه پر فراز و نشیبی دارد. به احتمال بسیار زیاد می دانید که زبان نشانه گذاری html در حال حاضر زبان غالب بر روی اینترنت است و از آن برای توصیف محتوا یا داده بر روی وب استفاده می شود. html5 آخرین نسخه از این زبان نشانه گذاری است که حاوی امکانات جدیدی است. برخی از امکاناتی که در نسخه قبلی موجود بود در این نسخه بهبود یافته وهمچنین API های اسکریپت نویسی جدیدی نیز به آن اضافه شده است.
گفته می شود که html5 ویرایش تغییر یافته نسخه قبلی محسوب نمی شود زیرا این نسخه شامل تمامی عناصر html4 و xhtml 1.0 است. علاوه بر آن در طراحی این نسخه اصول پایه ای مد نظر قرار گرفته تا اطمینان حاصل شود که این نسخه بر روی تمامی پلتفرم ها به خوبی کارخواهد کرد, با مرورگرهای قدیمی سازگار است و خطاهای برنامه نویسی را نیز به خوبی و بدون مشکل مدیریت می کند. خلاصه ای از اصول طراحی که منجر به خلق html5 شده است را میتوانید در صفحه اصول طراحی html در سایت w3c بخوانید.
اول از همه html5 تعریفی جدید برای عناصر نشانه گذاری موجود ارایه می دهد و عناصر جدیدی نیز به این نسخه اضافه شده است که به طراح وب این اجازه را می دهد تا کدی با معنا بنویسد چه لزومی دارد وقتی میتوانید از برچسبهای بامعنی تری همچون footer , header, section, article و بسیاری از برچسبهای دیگر استفاده کنید صفحه تان را با برچسب های div پر کنید؟
برای اینکه طراحی وب را بطور اصولی و از پایه و ساده و کاربردی آموزش ببینید کافیست به mortezasaheb.ir مراجعه و بسته طراحی سایت آریاکدرز را سفارش دهید.
وب در بازه زمانی اندکی رشد کرده است. دوازده سال قبل سایتی که از تصویر و عناصر چشم نواز استفاده می کرد سایت به روز و برجسته ای به حساب می آمد.
اکنون چهره وب تغییر کرده است. نرم افزارهای تحت وب ساده سریع که بر پایه تدهای ajax ساخته شده اند و از طرفی به کدنویسی طرف کاربر وابسته اد هر روز بیشتر از قبل مورد استقابل قرار می گیرد. وب سایتهای امروز شبیه به نرم افزارهای کامپیوترهای رومیزی عمل می کنند و بسیاری از توسعه دهندگان وب نیز به سمت طراحی وب سایت با این اصول پیش می روند.
در طول این مسیر زبان نشانه گذاری وب نیز متحول شده است. html4 در نهایت جای خود را به xhtml داد که در اصل همان دستورات html4 را در خود داشت ولی از اصول کدنویسی سخت گیرانه تر xml استفاده می کرد. در حال حاضر در دو نسخه html4 و xhtml بر روی وب به طور گسترده استفاده می وشند اما html5 نیز در حال محبوب شدن است.
در زمانیکه html5 در حال توسعه بود بر روی xhtml2.0 نیز کار می شد. پروژه توسعه xhtml 2.0 متوقف شده است تا تنها بر روی توسعه html5 متمرکز شود.
از آنجاییکه مستندات html5 توسط دو گروه مختلف تدوین شده است ( کنسرسیوم وب یا همان w3c و همچنین WHATWG ) دو نسخه از این سند موجود است.
چرا html5 باید برایم مهم باشد؟
هسته html5 تشکیل شده است از تعدادی عنصر معناگرا به همراه تعدادی فناوری و api های مرتبط, این تغییرات و عناصر جدید بدین منظور ایجاد شده اند تا کدنویسی یک صفحه وب دسترسی و استفاده از ان را اسان تر کنند.
عناصر معناگرای جدید به همراه استانداردهایی همچون WAI-ARIA و Microdata به ما کمک می کنند تا صفحاتی در دسترس تر برای انسان و ماشین فراهم کنیم. نفع این کار دو سویه است و هم به دسترس پذیر بودن صفحه ما کمک می کند و هم موتورهای جستجو بهتر میتوانند مطالب داخل صفحه ما را کاوش کنند.
عناصر معناگرا نیز به طور خاص برای وب پویا طراحی شده اند وو تمرکزشان بر روی این موضوع است که صفحاتی که ماهیتی ماژولار پیدا کنند و استفاده از کدهای نوشته شده در بخش های دیگر نیز امکان پذیر باشد.
چرا CSS3 باید برایم مهم باشد؟
در گذشته برای ایجاد یک توالی رنگ سایه و یا گوشه های گرد طراحان مجبور بودند از ترفندهای خاصی استفاده کنند . گاهی اوقات برای پیاده سازی این جلوه ها لازم بود که عناصر html اضافه ای به صفحه اضافه شود. در آغاز طراحی کد صفحه بسیار تمیز بود ولی برای ایجاد این جلوه ها باید به کدنویسی زیاد و استفاده از این ترفندها روی اورده می شد. برای ایجاد توالی رنگ, راهی به جز استفاده از تصویر وجود نداشت. ما از این ترفندها استفاده می کردیم, زیرا راه دیگری برای رسیدن به این جلوه ها وجود نداشت.
css3 به شما اجازه می دهد همین جلوه ها و حتی جلوه هایی دیگر را با نگاهی آینده نگرانه به صفحه خود اضافه کنید که این امر منجر به منافع بسیاری خواهد شد. از جمله اینکه : کد صفحه شما تمیزتر خواهد ماند و برای انسان و ماشین در دسترس تر خخواهد بود نگهداری از کد آسان تر می شود. تصاویر کمتری در طرح استفاده می وشد و زمان بارگزاری صفحه نیز کوتاه تر می شود.
منظور ما از یادگیری در قالب پروژه در بسته آموزش طراحی سایت آریاکدرز چیست؟
در دنیای واقعی ما سایت را بعد از طراحی رها نمی کنیم تا پروژه های جدید تر را شروع کنیم بلکه ما برنامه های تحت وبی را که خلق می کنیم به طور مداوم به روزشان می کنیم, ویرایش شان می کنیم تا کارآمدتر شوند, تست شان می کنیم تا ایرادات بالقوه ی مربوط به کارایی سیستم را بیابیم و به طور پیوسته بر روی طراحی , شکل و شمایل و چینش اجزای صفحه و حتی محتویات سایت کار می کنیم و آن را بهبود می بخشیم.
به زبان دیگر, در دنیای واقعی, کدی را نمی نویسیم که به حال خودش رهایش کنیم. ما برای کدنویسی از قابل اعتمادترین و موثرترین شیوه های برنامه نویسی و کدنویسی استفاده می کنیم و هدفمان نیز این است که دوباره به کدمان رجوع کنیم و آن را بهتر کرده و تغییرش دهیم. این رویه را نه تنها برای وب سایت ها و برنامه های تحت وب استفاده می کنیم بلکه در زمان طراحی سایت برای مشتریانمان نیز این اصول را رعایت می کنیم.
ما احتیاج داریم که به شکل مستمر به دنبال شیوه های بهتر برای نوشتن کدهایمان باشیم. استفاده از html5 و css3 گامی بزرگ در جهت نوشتن کدی قابل اعتماد, مرتب و مناسب است.
اگرچه html5 هنوز در حال توسعه است و استفاده از ان باعث تغییر عظیم در شیوه کدنویسی می شود اما لازم است خاطر نشان کنیم که این تغییرات در شیوه کدنویسی باعث ایجاد مشکل در شیوه نمایش,ایجاد خطا و یا غیر قابل استفاده شدن طرح در مرورگرهای قدیمی نمی شود. این بدان معنی است که شما میتوانید یکی از پروژه های اخیرتان را که با html4 نوشته اید را باز کنید و نوع سند را به html5 تغییر دهید. پس از این کار صفحه شما معتبر و سالم است و درست همانند قبل در مرورگر نمایش داده خواهد شد.
مهارتی که امروز در استفاده از html5 و css3 کسب می کنید در زمیانی که میزان استفاده از مرورگرهای قدیمی کاهش یابد برایتان بسیار ارزشمند می شود. امروز با یادگیری این فناوری ها خود را برای آینده ای درخشان در زمینه طراحی وب آماده می کنید.